Moed is iets spannend vinden en het tóch doen.

Date

Dit is voor mij de ultieme samenvatting van het krachtwoord MOED: iets spannend vinden en het toch doen. Laat het me vooral ook even toelichten.

Toen ik ooit het woord ‘bang’ ben gaan vervangen voor ‘spannend’ maakte dat zó een groot verschil! Ik zei tegen mezelf: ‘Ik vind het spannend,’ in plaats van ‘Ik ben bang en ik vind dit eng.’ Opeens was de verlamming die angst met zich meebrengt eraf. Ik ging veel minder in de freeze en bleef in beweging. Kwam in actie. Soms met babysteps, omdat ik iets echt rete-bere-ONT-ZET-TEND-spannend vond. Maar ik ging wel. Spannend heeft een soort avontuur in zich en dát vind ik vaak heel tof (tot op zekere hoogte, ja :P)!

Het is niet voor niets dat ik vaak de volgende spreuk aanhaal:

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. _ Pippi Langkous

Daar zit ook een dosis moed in verstopt. Een vleugje risico. Ietwat uit die veilige comfortzone. Vol vertrouwen dat je dingen kunt of kunt leren. Juist daar ligt de mogelijkheid om te groeien als mens.

Moedig zijn gaat heus niet alleen over rozengeur en maneschijn.

Moedig zijn is ook dingen doen die moeilijk zijn. Niet weglopen voor lastige gesprekken. Eerlijk zijn, ook als de ander daar misschien door van slag raakt. Een fout erkennen en zeggen dat je iets niet zo handig heb gedaan. Je kwetsbaar en open opstellen.

Het is ook blijven staan en nog een keer proberen als iets niet lukt. En nog een keer. En nog een keer. En misschien zelfs nog een keer. Vastberaden om het te leren.

En soms… is moedig zijn juist inzien dat iets klaar is, niet meer past of dat je het gewoon niet in je eentje voor elkaar krijgt. Dat erkennen en dan om hulp vragen… daar heb ikzelf best wel een dosis moed voor nodig, hoor! Al leer ik het steeds beter.

De dappere versie van jou zit al in je.

Dikke kans dat jij jezelf met al je gedachten vertelt dat Het te moeilijk is. Te eng. Te uitdagend. Dat je het niet kunt. Al die beren die je kunt verzinnen… Het gaat maar door en door en door. Het heet waarschijnlijk niet voor niets doemDENKEN. Dat kan alleen maar in je hoofd met gedachtes. Vaak heel praktisch, dat hoofd, alleen niet wanneer je moedig te zijn hebt.

Ga van je hoofd naar je hart.

Daar is je inner warrior, sterk en groots. Klaar voor het avontuur en niet voor 1 gat te vangen. Vanuit je hart kun je voor je zien, visualiseren, dat je Het Moeilijke al gedaan hebt. Je kunt nu al voelen hoe je je daarná voelt: trots. Groots. Vol zelfvertrouwen. Moedig. Jij zet die stap. Jij springt. Je hebt geen andere keus, omdat je diep vanbinnen wilt. Je wilt groeien. Je wilt groots zijn.

En dus zet je moedig die ene stap en spring je het avontuur tegemoet.

Wat heb jij nodig om moedig te zijn en te springen? Laat het met weten in de comments.

♥ Kit

Meer schrijfsels:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *