Meten is weten, toch?
Kitty_blog_meten is weten_unsplashAtikSulianami

Date

Onze maatschappij zit vol met normen. Onder het motto ‘meten is weten’. Natuurlijk geeft meten een bepaald beeld en een richting. Zorgt het voor inzicht. Toch zegt het niet alles als je het mij vraagt. Het is zoiets als de theorie en de praktijk: op papier zijn sommige dingen prachtig en heel goed werkbaar, terwijl dat uiteindelijk in de praktijk helemaal niet het geval blijkt te zijn. Andersom kan het ook: op papier kan het niet, dus is het niet zo. Terwijl je toch echt zeker weet dat…

het begint al vroeg

Wanneer je een gezin hebt, herken je dit denk ik maar al te goed. Het begint al in de kraamweek: is de baby niet te veel afgevallen? Groeit hij/zij wel genoeg? En wanneer dat onder ‘de norm‘ dreigt te komen, worden alle registers opengetrokken. Moet je gaan bijvoeden – of niet. Alleen is er niemand die dát tegen je zegt. Dat heb je zelf te bedenken. ‘Joh, laten we een beetje vertrouwen hebben. Het komt wel goed. Het is niet niks om op de wereld te komen. Geef dit kleine mensje een beetje tijd.’ Ik weet nog goed dat ik Nina eigenlijk moest gaan bijvoeden. Dat ik daar heel even in meeging. Extra ging kolven. Na een tijdje dacht ik: ik lijk wel gek! Ik ben in plaats daarvan haar ritme gaan volgen. Ik ben naar haar gaan kijken en heb op haar vertrouwd. Dat ze zelf heel goed wist wat op dat moment het beste voor haar was: slapen in plaats van drinken. Na die dag ging haar gewicht weer omhoog.

Wanneer iets onder ‘de norm‘ dreigt te komen, worden alle registers opengetrokken.

normaal

Ook van de week kregen we weer de uitdaging om te vertrouwen op haar. In het ziekenhuis hadden we een afspraak bij een nieuwe arts op een voor ons nieuwe afdeling. Soms word je nog wel eens doorgestuurd 😉 Behalve dat er niet zo lekker uitgelegd werd wat ze nou precies ging doen, kwam ook hier de ‘Ja maar, dit doen we altijd’ als antwoord. Daar gaan mijn haren van overeind staan (my thing, I know!). Ik wil graag begrijpen waaróm je het altijd al zo doet. Wat maakt dat dit belangrijk is om te doen? Om op deze manier te doen? Kan het ook anders? Wat wil je precies weten? En waarom? Ik heb vaak veel vragen – vinden ze niet altijd leuk 😉 Anyway. Ze vroegen uiteindelijk ook aan ons: ‘Hoe gaat haar ontwikkeling?’ Dat is een tricky vraag. Wíj vinden namelijk dat ze het supergoed doet! Op haar eigen, unieke manier. Ze doet namelijk alles, alleen wat ‘later’. Ze heeft haar eigen tempo. Wij zijn hier helemaal oké mee. Leg dat maar eens uit aan een arts. Volgens de richtlijnen zouden we moeten zeggen dat ze een achterstand heeft. Is dat dan ‘De Waarheid’?

lijntjes

Daar bij die arts dacht ik weer: hoe kan het toch dat ze haar zo graag binnen die lijntjes willen hebben? Binnen die kaders? Is het alleen dan ‘goed’? Voor ons voelt dat namelijk helemaal niet zo! Voor ons is Nina goed, precies zoals ze nu is. Laatst was er een test gedaan en kwam Nina ‘punten tekort’. De therapeut zei letterlijk: ‘Als je nou dit en dat wel gaat doen met haar, dan krijg je extra punten en valt ze binnen de norm.’ Ook hier neigde ik er even in mee te gaan. Al snel dacht ik: ik ga toch niet mijn leven aanpassen, omdat zij het vraagt omdat zij wil dat Nina binnen de lijntjes valt?! Dat is toch de wereld op z’n kop?

Ik vind (wij vinden!) dat Nina het fantastisch doet. Op haar eigen manier en vooral: haar eigen tempo. Zij brengt zoveel vreugde. Zonder verwachtingen. Zonder bewustzijn van wat ‘normaal’ of ‘anders’ is. Wat ‘goed’ of ‘fout’ is. Nina is. Punt.

Zij heeft haar eigen norm gesteld. Precies zoals het hoort, want iedereen is uniek en niet ‘norm-aal’. Misschien zou het goed zijn als zij al die anderen in háár ritme trekt, in háár kaders. In plaats van andersom. Dat zij hen leert om het anders te doen. Dat het oké is om langzamer te gaan. Dat het gaat om geluk en niet om lijntjes of normen. Dat het dus niet is: meten is weten, maar KIJKEN is weten. Want wanneer je naar Nina kijkt, dan zie je geluk. Dat valt niet te meten, alleen maar te zien en te herkennen met je hart.

Meer schrijfsels:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *