Een exclusief leven klinkt best leuk…
Kitty_blog_exclusiefleven_UnsplashNikldn

Date

Een exclusief leven, dat klinkt best leuk! Ik krijg er een beeld bij van een besloten feest op een privé jacht ergens op Mediterraans water. Buitengewone vakanties vol luxe en comfort. Een chic ingericht huis, van allerlei specials en gadgets voorzien. Het leven van the happy few. Vol luxe en exclusiviteit in de vorm van iets bijzonders en speciaals.

Toch kun je een exclusief leven ook heel anders uitleggen.

Daar krijg ik ook beelden bij, al zijn die een stuk minder fraai dan het hierboven geschetste beeld. Het heeft dan veel meer te maken met uitsluiting. Met verdeeld zijn. Met hokjes denken. ‘Ik hoor hierbij en jij dáár.’ ‘Ik mag hier wel zijn en jij niet.’ ‘Ik vind dit en jij dat’. De nadruk ligt op de verschillen. Niet om van te leren of een breder perspectief te krijgen, wel om te verdelen.

Ik heb moeite met deze verdeeldheid. Met dit buitensluiten. Misschien doordat ik vroeger zelf buitengesloten ben, ik niet echt ergens bij hoorde. Het principe: zij tegen mij. Dat laat vanzelfsprekend zijn sporen na. Vooral begríjp ik al die verdeeldheid niet. Toen al niet. Nu nog minder. Hoe kan het dat een mening van iemand zwaarder weegt dan iemands karakter of persoonlijkheid? Ik snap er werkelijk niks van! Misschien ben ik juist door die sporen van mijn verleden anders gaan kijken. Milder. Met compassie. Inclusief. Zeker naar anderen en steeds beter naar mezelf. Ik kijk en zie… Dat we allemaal leven én worstelen. Het goed proberen te doen én soms hopeloos de mist in gaan. Dat dat bij het leven van het leven hoort. Dat jij soms dit denkt en ik dat. Of andersom. En dat dat oké is. Dat we juist daarvan kunnen leren. Een rijker mens kunnen worden.

Misschien ben ik juist door die sporen van mijn verleden anders gaan kijken.

inclusief

Ik ben me ervan bewust dat ik zelden het hele verhaal ken. Dat iemand z’n mening ook alleen maar een mening is. Het gaat mij om de persoon erachter, het verhaal erachter. Soms komt iemand van heel ver. Handelt of spreekt hij misschien uit gewoonte zonder er zelf nog eens over nagedacht te hebben. Aandacht kan daarin het verschil maken. Oprecht. Mét elkaar praten in plaats van tegen elkaar. Hierdoor komt er veel meer ruimte. Ruimte voor inclusiviteit. Dat werkt verbindend in plaats van verdelend. In basis horen we namelijk allemaal bij elkaar, zijn we boven alles mens. Is het helemaal niet jij tegen de rest, of andersom. Hoef je dus ook helemaal niet zo hard te roepen. Kun je misschien beter zo hard gaan (leren) luisteren. Ook naar de dingen die niet gezegd worden. Want het leven is vol leuke, fijne en mooie dingen, én ook moeilijke, ingewikkelde en ronduit stomme dingen. Alles hoort erbij. Iedereen hoort erbij. Full package. All inclusive.

Meer schrijfsels:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *