Drie inzichten in de kracht van woorden.

Date

Er zijn woorden met een ongekend grote impact.

Die impact gaat dan wel de ‘verkeerde’ kant op: het is olie op het verwoestende vuur dat woorden kunnen zijn. Deze woorden zijn zo alledaags en verweven in ons taalgebruik, dat we waarschijnlijk niet eens doorhebben wat er gebeurt. Hoogste tijd dus om dit eens uit te diepen in een blog! Ready? Komen ze, drie belangrijke inzichten.

1. NIET bestaat niet.

Hè?! Wat staat daar nou? Ja, inderdaad, het woord NIET bestaat niet. Wel als woord natuurlijk, maar in energie niet (haha!  ). Je kent dit voorbeeld vast: denk níet aan een roze olifant. En waar denk je aan? Juist, aan die freakin’ roze olifant! Op de een of andere manier wordt dat ene woord geskipt door je onderbewustzijn, alsof het weg gepiept wordt: denk <piep> aan een roze olifant. Et voilá.

Of je dit principe nu voor het eerst leest of dat je dit al wist, laat het een friendly reminder zijn om dit woord zoveel mogelijk te vermijden. Heb het over wat je wél wilt in plaats van dat wat je niet (meer) wilt. Een voorbeeld: ik wil niet meer afhankelijk zijn. Maak daarvan: ik wil zelfstandig zijn en op mezelf vertrouwen. Of nóg sterker: ik bén zelfstandig en ik vertrouw op mezelf. Zie, voel, lees je het verschil?

Praat, schrijf en denk dus vooral positief en in WAT WÉL.

krachtwoorden roze olifant

2. GOED zegt eigenlijk niets.

‘Goed gedaan!’ We zeggen het zo makkelijk, alleen wat zeg je dan eigenlijk? Wat bedoel je? Wát heb je goed gedaan? Wat is ‘goed’? Wie bepaald dat? Zoveel vragen op slechts een zo’n goedbedoeld compliment. Het hangt namelijk allemaal af van de context. Van de kwaliteit die je hebt gezien, maar die je dus vergeet te benoemen. ‘Ik zag dat je het lastig vond en toch heb je doorgezet, goed gedaan.’ Of bijvoorbeeld: ‘Wat hebben jullie goed samengewerkt!’ of ‘Wat heb je je kamer zorgvuldig opgeruimd.’

Je erkent én benoemt het specifieke talent of die unieke kwaliteit die je bij iemand ziet.

Dat maakt dat diegene zich gezien en erkend voelt. En weet je wat er dan gebeurt? Dan groeit iemands (zelf)vertrouwen. Zo maak je een compliment veel krachtiger dan alleen een ‘Goed gedaan!’.

3. MAAR ontkracht

Het doet dat wat je ervoor gezegd of geschreven hebt teniet. Oké, misschien is dat wel erg kort door de bocht, maar ( ) het ontkracht je verhaal. Je zegt wel dit, máár… bedoel je niet eigenlijk dát? (EIGENLIJK is ook zo’n woord!) Begint de zin met een compliment en komt er daarna een verbeterpunt, dan hoor en onthoud je alleen deze laatste. Zo werkt je brein.

De hack?!

  • Je kunt de zinsdelen omdraaien. Dus eerst het verbeterpunt en dan het compliment. ‘Het zou fijn zijn als je de volgende keer iets eerder wilt beginnen, maar je hebt wel heel zorgvuldig opgeruimd!’
  • Vervang het woord MAAR voor EN. Vaak is dit gewoon inwisselbaar en krijgen je woorden een hele andere vibe. ‘Je hebt zorgvuldig opgeruimd en het is fijn als je volgende keer iets eerder wilt beginnen.’
  • Lukt het je echt niet? Dan is er een escape: gebruik ALLEEN. ‘Je hebt heel zorgvuldig opgeruimd, alleen zou het fijn zijn als je de volgende keer iets eerder wilt beginnen.’ Dit is wel echt de worst of three, dus gewoon gaan oefenen.

De kracht van woorden kan twee verschillende kanten op.

Óf ze voeden het verwoestende vuur en zijn destructief. Óf het zijn zaadjes die gaan groeien en bloeien, waardoor woorden opbouwend en motiverend zijn. Door je alleen al van bovenstaande drie punten bewust te worden en er mee aan de slag te gaan, maak jij een verschil. Kies je steeds vaker voor de constructieve kant van de medaille. Daar worden we allemaal leukere en zelfverzekerde mensen van.

Meer schrijfsels:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *