De illusie van eerst iets nuttigs moeten doen, voordat we van waarde zijn.

Date

Wat als alles een verhaal is? Een visie die we op onszelf en anderen projecteren. Op ons leven. Op alles wat we doen en zijn. Dan houden we dus zèlf bepaalde ideeën in stand. Ennnn… hebben we de mogelijkheid om het te veranderen als het ons niet bevalt! Kunnen we een nieuwe visie proberen. Een nieuwe denkwijze. Uit de patronen. Uit de verhalen. Of eigenlijk: nieuwe verhalen maken. Een nieuwe richting kiezen. 

Dat heb ik echt verdiend!

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik hoor nog wel eens: ‘Laten we […] doen, want dat hebben we echt verdiend.’ Daar zette ik al vraagtekens bij, want: hoezo moest je het verdienen? Mocht je het anders niet? En waarom dan? Waarom die voorwaarde voordat je iets mag? ‘Ik heb vandaag zo hard gewerkt, ik heb dit ijsje echt verdiend,’ om maar een random voorbeeld te pakken. Mocht je dat ijsje niet, als je niet hard genoeg gewerkt had? Of niet ver genoeg had gelopen? Niet genoeg calorieën verbrand? En wie bepaald dan wat hard of ver genoeg is? Zoveel vragen…

Het is slechts een verhaal

Of een slecht verhaal.

Vanmorgen viel het kwartje pas echt. Want ook dit is een verhaal en overtuiging die we zelf in stand houden: we moeten eerst ‘nuttig (genoeg)’ geweest zijn, voordat we iets ‘leuks’ mogen doen of hebben. FUN gebruiken als basis, dat kan niet. Of erger nog: dat màg niet. Vooral plezier hebben en daar je werk van maken, dat is niet de bedoeling. Laat staan daar geld voor vragen. Want je hebt iets bij te dragen en dat doe je door NUTTIGE (lees: serieuze) dingen te doen. 

Ohhhh… ik herken deze zo!! Dit zit ook zo in mij. :S Maarrrr… stel, puur hypothetisch, het volgende wordt ons nieuwe denkbeeld:

Ik ben al van waarde door gewoon (mij) te ZIJN.

Niet door de dingen die ik DOE en of die wel nuttig zijn, maar door wie ik bèn, hoe ik in het leven sta en dingen bekijk, deel en beleef.

Een nieuw verhaal

Wat als we ons beseffen dat we in basis ALLES waard zijn. Altijd! Onvoorwaardelijk en los van wat we DOEN. Als we dat kunnen geloven, omarmen en diep vanbinnen kunnen voelen, dan mogen we dus plezier bovenaan zetten. Genieten van het leven, op alle vlakken. Daarmee begint de energie weer (of nog meer) te stromen en trekken we als een magneet alles naar ons toe wat we ons maar wensen. Die leuke opdracht, die toffe klant, die nieuwe liefde… Dan kiezen we gewoon voor dat ijsje met een extra bol èn spikkels, omdat we er zin in hebben en onszelf vieren, no matter what.

Dus zullen we ZIN, PLEZIER en JOY weer gebruiken als richtingaanwijzers? Die sprankel die je in je buik voelt, dat vuurtje dat weer aangaat en die twinkeling in je ogen. Laat dàt de basis zijn. Van wie je bent, wat je doet en wat je wilt. Gewoon, omdat je het allemaal dubbel en dwars waard bent! 

Meer schrijfsels:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *